Friday, 22 November 2013

Eksklusif: Puan Shahrina, isteri lelaki warga Palestin nafi suami songlap wang derma

Posted By: TTO Admin - 22.11.13
Tajuk besar di Akhbar Harian Metro

Ketika pertama kali membaca berita dengan tajuk Pelesit Palestin di Harian Metro, admin seakan tidak percaya apabila mengetahui suspek yang didakwa menyalahgunakan duit sumbangan rakyat Malaysia kepada warga Palestin merupakan suami kepada seorang wanita tempatan yang admin kenali melalui FB.

Admin mengikuti Facebook wanita bernama Puan Shahrina Ahmad Sharkawi seawal tahun 2012 kerana mempunyai hobi yang sama dalam bidang fotografi. Semenjak itu, admin dapat melihat perjalanan hidup Puan Shahrina melalui status-status FBnya. 

Ramai yang terkejut mengenai pendedahan Harian Metro kemarin. Daripada pendedahan tersebut, Puan Shahrina berjanji akan menerangkan cerita dari pihak beliau dan suami melalui FB.  Di bawah adalah jawapan yang diberikan oleh Puan Shahrina melalui status terbarunya:

Berita penuh mukasurat 4 di Akhbar Harian Metro:Salinan Laporan Polis oleh Puan Shahrina Ahmad Sharkawi menerangkan tentang kejadian itu. 

Catatan Puan Shahrina di akaun Facebook beliau dengan tajuk "JIHAD TAK MUDAH, PENUH RANJAU DAN FITNAH":

`Sesiapa yang menyerahkan dirinya kepada Allah (mematuhi perintah-Nya) sedang ia pula berusaha supaya baik amalannya, maka ia akan beroleh pahalanya di sisi Tuhannya dan tidaklah ada kebimbangan (dari berlakunya kejadian yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita..(Baqarah 2:112)

ini adalah jawapan kepada pertuduhan mengatakan Hasan melakukan kekerasan terhadap ibunya sendiri seperti yang dipaparkan dalam Harian Metro. Hasan juga bebas dari sebarang pertuduhan oleh pihak polis. Saya mohon, jangan salah tafsir masalah yang berlaku antara Hasan dan ibunya kerana ia adalah masalah dalaman, yang masih boleh dipulihkan. Saya kenal mama Hasan sejak di gaza, dia sedang dalam tekanan perasaan sejak 10 tahun lamanya iaitu sejak anak sulungnya dalam penjara. ditambah, kelmarin, genap setahun anak keduanya, mahmud syahid.. al fatihah

Mama dalam stress, orang tengah dan wartawan ambik kesempatan gunakan mama burukkan Hasan...enta apa la diterjemahkan dari apa kata-kata mama ... saya cabar Harian metro bagi saya dengar rakaman perbualan, saya sendiri akan terjemahkan sekali lagi... saya akan bacakan kat mama (jika kami dapat jumpa semula, apa yang ditulis dalam media.. mama pasti terkejut kerana dia bukan jenis pembohong, dia pasti terkejut bila baca catatan, selama 5 bulan kami balik Malaysia, tak pernah bagi apa-apa sumbangan.. dia sendiri tunjuk kat kami gambar dia serahkan dana kepada mangsa perang yang cacat annggota setelah terima duit yang kami kirim melalui Nadir Al-Nuri ... kami tak pernah salahkan mama kerana saya kenal bagaimana dia, penyayang sangat orangnya..

Jadi, kita mungkin tak biasa dengan keadaan kehidupan orang gaza yang membesar dalam suasana yang bukan macam kita. Lazim, orang sedia maklum orang Arab kasar tapi mereka juga lembut hatinya.. Mama perlu bantuan dan sokonga untuk pulihkan tekanan emosinya, jadi, sepatutnya, beri dia peluang dan ruang untuk sejukkan hati dan berbaik dengan anaknya kembali... bukan sorok mereka dan bawa lari... rumah kami sentiasa terbuka untuk mereka, malah, berhabis Hasan belanja belikan pendingin hawa dan sediakan dua bilik khas sorang satu untuk mama dan adiknya ..

malah, punca salah faham pun kecik sangat. Saya kesal dengan tindakan orang yang bawa ke media dan wartawan yang sekarang, menghalang usaha saya untuk merawat mama, usahakan adik hasan masuk universiti, dan bantu Hasan jana dana dengan berniaga. Kami tak pernah minta sedekah dan derma, kami perah tenaga buat Maqlubah berniaga sini sana.. tak nak beli tak apa... rugi la sebab orang kata, sedap sekali masakan chef Hasan Al Zahar dengan pelbagai menu Gaza..

dan kami tak rugi apa-apa jika orang tak nak terus bersama kami bantu Gaza, tapi, bagaimana dengan penderitaan dan harapan mereka melalui kami? Saya tak kisah orang caci dan maki, Allah Maha Mengetahui...

Apa yang kalian inginkan?? mama balik semula ke Gaza yang sedang diserang? akhbar anda laku keras atas fitnah dan berita yang sensasi? tahniah.... dan terima kasih kerana dengan fitnah ini, kami lebih banyak terima doa dari kawan-kawan...
itu yang lebih berharga daripada wang ringgit dan glamer... tak apa.. Allah ada...


Puan Shahrina dan suami di Palestin
Puan Shahrina dan Suami, Hasan Al Zahar bersama dengan hidangan Maqlubah, Perniagaan mereka

KONGSI

& Komentar

Disclaimer TTO Media

Copyright © 2013 Tengok TV Online™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Powered By Blogger | Published By Pro Templates Lab